Az X-Assign egy plugin, mellyel könnyen lehet a joystickok közt váltani. Ha valakinek pl. van szarvkormánya és joystick-ja is, egész biztos belefutott már abba a problémába, hogy nem lehet mindkettőt használni, hanem minden egyes váltáskor át kell állítani az összes tengelyt, gombot. Erre a problémára megoldás ez a plugin.

Régebben próbálkoztam olyannal, hogy csináltam két külön konfig fájlt a joy-nak és a szarvnak, két parancsikont az X-Plane-nek, és aszerint indítottam egyiket vagy másikat, hogy milyen géppel fogok repülni. A probléma azonban ott volt, hogy mi van, ha én közben szeretnek átváltani egyikről a másikra, pl. az Ancsából átülök egy helikopterbe. Ehhez újra kellett indítani az X-Plane-t, és mire betöltött, el is ment a kedvem a repüléstől :)

Ezzel a plugin-nel viszont előre beállított ún. "set"-eket menthetünk és tölthetünk be.

Telepítés

Töltsük le a plugin-t innen (win/linux): http://forums.x-plane.org/index.php?app=downloads&showfile=12551

Másoljuk be az "X-Plane/Resources/plugins" könyvtárba az egész "xassign" könyvtárat.
Így kell kinéznie win alatt: "X-Plane/Resources/plugins/xassign/win.xpl"

Használat

Szarvkormany

X-Plane-t indítsuk el, majd a Plugins menü alatt az XAssign-t nyissuk le, válasszuk ki a "Load set 1"-et.

Ekkor betöltöttük az "egyik" beállítást. Ezután a "Settings/Joystick&Equipment" alatt állítsunk be minden tengelyt, gombot, pl a szarvkormányhoz.

Aztán a "Keys" fülön, jobb oldalt fent a kis checkboxot pipáljuk ki, és írjuk be a mellette levő mezőbe, hogy "barbarossa/xassign/load_1" (X-Plane fel fog hozni valószínű egy könyvtárválasztót, ott menjünk fel a legfelső szintre, és onnan keressük ki a fentebb írtakat)

Ekkor elmenthetjük a beállításokat a "Plugins/XAssign/Save Set 1"-el

Joystick

Jöhet a joy beállítás, röviden:

  • "Plugins/XAssign/Load Set 2"
  • "Settings/Joystick&Equipment" alatt a szarvhoz tartozó beállítások (felül kell írni az előzőeket, de nem kell aggódni, megmaradnak)
  • "Keys" tabon kiválasztani a "load_2"-t
  • "Plugins/XAssign/Save Set 2"

Meg is vagyunk. Ezután a "Load Set X"-el tudunk váltani a beállítások közt. Akárhány beállítás hozzáadható így. (Alapból 3-at tartalmaz)

Letöltés: X-Assign