Gyerekkoromban az első kötelék a repüléssel a makettezés volt, nagyobbrészt vadászrepülők. Azóta volt pár pálfordulásom. Először a nagygépes repülés, most pedig a kisgépes- és a helikopteres repülés. Nem nagyon szoktam vadászgépekkel repülni X-Plane alatt; nem látom értelmét, hiszen csatateret nem lehet szimulálni benne, egyébként pedig nagyrészt csak túlterhelem és ripityára töröm a gépeket :)

Ám nemrég a kezembe akadt egy MIG-21-es, 3D pilótafülkével. Mivel volt ilyen makettem, ráadásul "elég jól" ismerem a típust még az iskolai évekből, gondoltam megnézem mit tud.

A külső

A textúrák nem túl nagy felbontásúak, de emberi távolságból nézve meglehetősen valósághűek. Nagyrészt minden ott van a helyén, részletes futómű, fegyverzet, pilóta. De valami mégis hiányzik belőle és valahogy mégsem :) Nagyon kettős érzésem volt a géppel kapcsolatban már az elejétől fogva: nincs meg az az igazi profin kidolgozott gép érzet, de valahogy mégis van valami benne, amitől jó lesz. Ha valaki esetleg rájön, szóljon :)

MIG-21M
MIG-21M
MIG-21M
MIG-21M
MIG-21M
MIG-21M

A belső

A 3D pilótafülke számomra alap. Annyira megszoktam már, hogy körbenézhetek - a PilotView plugin-nal pedig érezhetem az erőket -, hogy visszalépés lenne. Nem nevezhető nagyon csúnyának itt sem a textúrázás, de szépnek sem. Mégis, pár műszer meglehetősen alapos kidolgozást kapott.

MIG-21M
MIG-21M

Tulajdonképp minden részlet megvan ahhoz, hogy érezzem azt a "be vagyok zárva egy konzervdobozba" érzést, mint mikor középiskola első osztályában beültem egy ilyen gépbe. Alacsony és sovány voltam, mégis úgy kellett magam bejátszani az ülésbe, mintha valami útvesztőbe kerültem volna hirtelen. Végül sikerült, kinéztem a fejemből előre, és nem láttam semmit. Illetve láttam - össz-vissz a műszerfalat, meg az apró HUD-ot. Kifele alig-alig. Ott virított előttem a HUD, mellette az ablakkeret. Később tudtam meg, hogy a pilóták szkafandert viseltek, aminek a sisakja a ruhához volt rögzítve, oldal irányba alig láttak. Kellemes lehetett így a légiharc.

MIG-21M
MIG-21M
MIG-21M

Éjszakai repülést sajnos nem lehet vele csinálni, pedig amúgy a pilótafülke igen hangulatos lenne, csak pont a műszerek nem látszódnak.

MIG-21M
MIG-21M

A repülési modell

A fent írtakhoz képzeljük el, hogy hogy repülhet egy kályhacső, melyre felszerelünk két vágódeszka méretű lapot szárny gyanánt. Kevesebb aerodinamikai ismeretekkel rendelkezőknek: próbáltatok már nagyon gyors papírrepülőt építeni? Vékony, kicsi szárnyak, nagyon nagy szögben hátranyilazva. Aztán mikor eldobtad, ugyan gyorsan repült, de legalább ugyanilyen sebességgel orsózott is. Ami valljuk be, nem igazán a repülés irányított formája :)

Szóval a repülés nem lehetett egyszerű ezzel a szerkezettel. Terhelés hatására igencsak megnőtt a gép instabilitása. Na most vagy az X-Plane tudja ennyire jól visszaadni ezt, vagy aki készítette szórakozott vele annyit, hogy úgy repüljön a gép, ahogy azt kell.

Az első felszállást Budapesten csináltam. Rátoltam a gázt, feldübörgött a forszázs - ahogy a nagy öregek nevezik :) - és a gép lassan megindult. A pálya vége előtt sikerült felszedni a betonról, de nem mertem úgy emelkedni vele első körben, mint egy MIG-29-essel. Egyből le akart borulni valamelyik irányba. Gyűjtöttem kis sebességet, majd elkezdem kipróbálni mit is tud a masina.
Hát, egy élmény. Aki szereti a vadászgépeket, azoknak - mondhatnám - kötelező darab :)

Felérve a 10 km-es magasság környékére hagytam kicsit gyorsulni a gépet egészen a hangsebesség fölé egy kicsivel. Nem tudom, hogy ez a valós gépen is így van-e, de itt a hangsebesség átlepésekor a kormány működése átváltott egy "finomabb" módba, hogy ne tudjam túlterhelni a gépet. Aki ismeri a típust: erősítsetek meg, vagy cáfoljátok, hogy a valóságban is így van-e ez, vagy csak kényszermegoldás X-Plane alatt? Esetleg sebességfüggő a kormányok kitérítésének mértéke?

MIG-21M

A leszállás is egy élmény. Két verzió lehetséges: lassan, nagy állásszöggel és nem látsz ki magad elé, vagy kis állásszöggel, de olyan sebességgel, hogy imádkozni kell, hogy megállj valahogy a pálya végéig :)

Összességében

Egy nagyon jó kis géppel gazdagodott a virtuális hangárom. Nem azt mondom, hogy könnyű vele repülni, de mindenképp élvezetes. Egy egyszerűbb harci manővert is igencsak mókás vele megcsinálni - Immelman-t próbáltam, sokadszorra sikerült csak kivitelezni úgy, ahogy én azt szerettem volna :)

Letöltés: MIG-21M Romania