Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

A minap tettem szert a FlyJSim által kiadott Dash 8 Q400 -ra. Aki feliratkozott tagja az x-plane.org -nak, talán kapott is róla értesítést. Már régóta fájt rá a fogam, nagyon jól néztek ki a képek az org store-ban.

A megvásárlás után a letöltés kicsit hosszadalmas, mivel elég nagy a letöltendő file mérete. Ennek oka, hogy egyszerre két gépet is kapunk, egy alacsony és egy magas felbontású textúrával, így összesen 425MB.
Mindehhez adnak még egy KLAX scenery-t is ajándékba. Az kb. ugyanennyi letöltés.

Nehéz volt kivárni, mert ráadásul valamiért borzasztó lassan töltött le. Na de 1,5 óra alatt azért csak hozzájutottam a megvásárolt repülőhöz.

Persze mint mindig, nekiestem, bemásoltam és x-plane indít. Természetesen kapásból nem működött. :-) Ugyanis Gizmo plugint kell hozzá telepíteni. Persze mindez benne van a telepítési útmutatóban amit szokás szerint nem olvastam el. Miután erre rájöttem, már csak a hajtómű indítással volt néhány apró problémám, azzal is elment pár óra.

No és akkor a tapasztalatok.

A gép kiváló belsővel rendelkezik és a tucatnyi festés közül lehet választani.
Természetesen 3D cockpitben kell mozognunk, különben nem érjük el a különböző paneleket. Vannak gépek, ahol a paneleket funkciógombokkal el tudjuk érni, itt erre én nem találtam lehetőséget. Marad a nézelődés egérrel vagy gombokkal.

Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

A cockpitben a gombok kb. 90%-a működik, bár a gombok száma sem túlzottan sok. Turboprop gép lévén nem is kell több kapcsolóra számítani.

Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

A gép kezelése könnyű, érdekességei az autopilot és gázkar sajátossága a gépnek. Autopilot kezelése kicsit furcsa, de szép lassan (1-2 nap alatt) hozzá lehet szokni. A gázkar viszont mindenben eltér a hagyományos gázkar kezeléstől.
A Joy csúszkán kb. 50% felett kezdődik a gáz, alatta trust reverser ként működik és még a spoilereket is kinyitja hozzá, bár ez utóbbit csak a földön.

Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

A gép mozgása tetszett a leginkább. Az eddigi legjobb amivel találkoztam szimulátorban.
A kormányok mozgatására a reakciója hihetetlenül élethűnek tűnik. Talán ez a legjobb érv a gép megvásárlása mellett, mivel az ára alapján nem a legolcsóbbak közé tartozik.

Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

Ami kicsit mulatságos, hogy a Gizmo plugin az induláskor képviselteti magát egy "please donate" felirattal és ezt csak cca 45 másodperc múlva lehet bezárni. Később nem jelenkezik a repülés során, de hát azért mégis csak egy megvásárolt repülőről van szó és nem egy ingyenes gépről.

Szemle: Bombardier Dash 8 Q400

A high resolution változat nekem sajnos a használhatatlanságig lassú volt. Gondolom egy kisebb fajta erőmű kéne hozzá.

A gép megvásárolható az X-Plane.org boltjában:
Bombardier Dash 8 Q400 - $40.00