Történt, hogy nekiálltam egy 747-esnek. Cargolux, LX-ICV. Akkoriban kezdett el járni hozzánk a Cargolux ezzel a géppel. Voltam olyan szerencsés, hogy meg tudtam nézni a gépet közelről is, értsd: nagyon közelről ;)

Elhatároztam hát, hogy megcsinálom X-Plane alá a festést az alap 747-hez, és rendbe teszem kicsit a panelt. Akkor sem volt és a mai napig nincs (szerintem) rendes, részletesen kidolgozott panel (se 2D, se 3D) 747-hez, amit nagyon nem értek, hiszen elég "híres" típus.

Csináltam neki honlapot is (http://web.axelero.hu/stonyo1/xplane/) de végül soha nem fejeztem be teljesen a repülőt. Feltöltöttem az x-plane.org-ra, hogy szabad a vásár, azt csinál vele aki, amit és aki akar. Mai szemmel megnézve, hát. Szóval erős torok-köszörülést vált ki belőlem a panel látványa, pedig akkor ez még egy egész szépen kidolgozott darabnak számított... :)

Nem túl rég kaptam egy megkeresést egy bizonyos Stefan Keller-től, hogy megtalálta a repülőt, nagyon tetszik neki a panel, felhasználhatná-e a készülő 747-8F-jéhez. Rábólintottam.

Most megjelent a második bétája a repülőnek, érdemesnek tartottam megnézni kicsit közelebből.

Pilótafülke


Azon a szinten van, ahol hagytam: kicsit rajzos a panel, de jól olvasható rajta minden. Pár kapcsoló kilóg a sorból, azok ahogy nézem azóta sem kaptak egyedi textúrát. Végeredményben - még ha ma kicsit meg is mosolygom és magam felé hajlik a kezem :) - jó lett a panel. Sajnos a mai napig jönnek ki gépek olyan ocsmány panellal, hogy sírni tudnék. Akinek van kedve, nézze meg a gépet, mondjatok ti is objektív véleményt, ne csak én fényezzem itt magam :)

Külső

A gép nem használ semmilyen extra 3D objektumot, az egész Plane-Maker-ben készült, ennek megfelelően a körvonalak elnagyoltak. Viszont ehhez mérten igényesen lettek kidolgozva a "részletek".A textúrák hagynak némi kivetnivalót maguk után: az alap festésben amit csináltam, benne volt egy alap törzs árnyékolás. Sajnos ezt nem vette át, pedig sokat dobna a gép megjelenésén. Viszont mivel tudom mennyi szívás van egy már meglévő textúrába belenyúlni, úgy néz ki tényleg nem sajnálta az idejét.Repülési modell

Na, ez az, amibe nem tudok "belekötni" jelenleg. Nagyon szépen repül, nagyon jól vezethető. Meg lehet vele csinálni azt a bizonyos "nagy könyvben megírt" leszállást, annyira nagy, annyira lomha, annyira 747 :)

Azt kell mondjam, nem egy fizetős kategóriájú gép, még csak nem is a jobb ingyenes repülők közül való, de nagyjából használható. Aki szereti a típust, és nem szereti a XPFW által erősen preferált foto-realisztikus 2D panelokat, annak bőven az "elmegy" kategória. Nem szeretném becsmérelni a készítőt, tényleg látszik, hogy sok munkája van benne, de ez sajnos még mindig nem az a minőség, amit én elvárok egy repülőtől, készítőtől. Annyi lehetőség és fejlesztőeszköz áll rendelkezésre, hogy szinte gyerekjáték összerakni egy repülőt, ha valaki hajlandó kicsit beleásni magát a dologba.

Szóval, nekem nem tetszik, a repülési modellt kivéve. Lehetne ebből többet is kihozni, sajnos egyáltalán, vagy csak nagyon kevesen teszik meg (ezért sincs mostanság szemle repülőkről).

 
» Letöltés: http://forums.x-plane.org/index.php?app=downloads&showfile=10232
» Az eredeti Cargolux repülő letölthető: http://web.axelero.hu/stonyo1/xplane/