Egy érdekes módon nem túlságosan reklámozott repülőt szeretnék bemutatni: egy nyílt forrású Yak-40-est. Keresgéltem minap kisebb jet-eket és akkor futottam bele. Megörültem, hogy végre...! Egy félkész gépről van szó, mely egy verziókövető rendszeren keresztül van megosztva (SVN).

Ez azt jelenti, hogy bárki letöltheti, fejlesztheti és beküldheti a fejlesztéseket, melyet aztán más fejlesztők ismét továbbfejleszthetnek, finomíthatnak.


Kívülről megnézve a gépet azt kell mondjam, ahhoz képest, hogy félkész repülő, szép, igényes. Sok fizetős gépnek nincs ilyen szépen, de mégis fps barát módon kidolgozva a külső modellje.

Belül meglátjuk a félkész mivoltát a repülőnek: sok kapcsoló csak rá van téve a panelra, nincs textúrázva a panel és a műszerek egy része. A kapcsolók, gombok mind 2D-ben készültek. Ez köszönhető annak, hogy a repülő a SASL rendszert használja a műszerek és rendszerek megjelenítésére, működtetésére.


A repülési modell meglehetősen érdekes. Ugyan kicsi repülő, de azt gondoltam, hogy valamivel lomhább lesz. Ettől függetlenül könnyen irányítható, nincs- vagy nem találtam semmi kirívót abban, ahogy repül. A furcsa még a hajtóművek voltak. Miután beindítottam a gépet, rátoltam a gázt, hogy kiguruljak, de nem történt semmi. Nézem a műszereket és látom, hogy oltári lassan pörögnek fel a hajtóművek. Kellett vagy 8-10mp míg a megfelelő fordulatszámot elérték, és a gép megindult. No, ezt sem kapkodta el ám nagyon... :) A kifutón szintén, kb 15mp volt míg teljesen felpörögtek és ki tudtam engedni a fékeket, hogy felszálljak vele.

Természetesen rengeteg hiányossága van még a gépnek, sokat kell még szöszölni rajta, hogy egy kész gép legyen - ami szinte kivitelezhetetlen, mert mindig akad valami finomítani való.

A gép innen tölthető le és checkout-olható kipróbálásra, további fejlesztésre:
http://code.google.com/p/yk40/