Az offline irányított repüléssel kapcsolatban nincsenek túl jó tapasztalataim, inkább preferálom az online repülést, akár IVAO-n, akár VATSIM-en. Viszont van aki kifejezetten szeret offline repülni: vagy mert nincs ideje egy online repüléshez, vagy mert nincs mikrofonja, nem ismeri eléggé a fóniát, stb. Az X-Plane beépített ATC-je minőségben majdnem megközelíti a FS-ét...

Ezen a dolgon szeretett volna Sven Tunnermann változtatni egy ATC pluginnel. Azt előre jeleznem kell, hogy egy folyamatos fejlesztés alatt álló kiegészítő.

Megszületett hát a HeliCharly's ATC Plugin. Viszonylag régóta jelen van már, de rengeteg gyerekbetegsége volt idáig. Gondoltam most eljött az ideje egy tesztnek. Tudja hasznáni az alap windows-os speech-et, ami ugyan nem a legjobb, de mégis valami.

Csináltam egy egyszerű reptervet Bécsből Budapestre. Bepötyögtem a B737 FMC-jébe az útvonalat, majd ráhangoltam a ground frekijére. Kértem útvonalengedélyt s megkaptam, plusz, hogy honnan fogok felszállni. Sajnos nem a széliránynak megfelelő kifutóról akart indítani, de szerencsére van lehetőség másik pályát választani. A felszállásig minden simán ment, nagyjából úgy, ahogy online is szokott. Mikor felértem utazómagasságra nem adott át a center-nek. Sem Ausztriában, sem Magyarországon. Sajnos ez amennyire tudom nem is valósítható meg, mivel nincsenek meg az országhatárok X-Plane alatt. Viszont az már kicsit problémásabb volt, hogy FL170-en, ami már bőven center, legalább három approach-nak adott át Magyarország felett. Ami még kicsit bosszantó volt, hogy minden pontnál megadta az irányt, hogy merre kell repüljek. Ilyen velem online még nem nagyon fordult elő: utadra eresztenek, hogy kövesd a reptervet.

Megérkeztem ANEXA belépési ponthoz és szólt az approach, hogy forduljak erre meg arra az irányra és engedélyezte az ILS megközelítést. Ezt meg kell hagyni ügyes, szépen rávezetett az ILS-re. Mikor szóltam, hogy ILS elkapva, szó nélkül át akart adni a ground-nak. Nem mentem még át és jól is tettem: kb 1500 lábon megkaptam a leszállási engedélyt, az approach-tól. A torony egyszerűen kimaradt. Leszállás után áthangoltam ground-ra, aki "Taxi to stand of your choice"-al köszönt el tőlem, mert onnantól nem hallottam a hangját. Se a megállásra sem a hajtómű leállításra nem reagált, így kicsit tanácstalan voltam.

Összességében nem rossz, de van még mit fejlődnie. Az online repülés után sajnos negatív csalódás. Vannak okos dolgai, minthogy az útvonalat be tudja importálni az FMS-ből, szól FL100 alatt, hogy max 250kts.
Aki viszont nem szeret/nem tud online repülni egy alapozásnak vagy kezdésnek nagyon jó lehet. Elvisz A-ból B-be, 90%-ban helyesen adogatva át az irányítóknak.

Az aktuális plugin innen tölthető le (win/mac/linux): http://forums.x-plane.org/index.php?showtopic=38194