Az FS Economy - ahogy a neve is mutatja - egy gazdasági rendszer elsősorban FS-hez, de elérhető kliens X-Plane-hez is.

Egy kis történelem, technika
2005-ben egy pár emberből álló, repülést szerető fejlesztő csapat elkezdett megírni egy alap rendszert, melyben fuvarok szállítása és repterek kiépítése volt a cél. A szerver oldali része teljesen nyílt forrású a kezdetek óta, mely java-ban íródott. Minden esemény (repülőgép bérlés, gép tankolás, utasfoglalás, stb) a webes felületen történik. A szimulátor mellett egy kis kliens program fut, ami figyeli honnan szállunk fel, hova szálllunk le, viszünk-e utasokat, stb. Ez a kis program állítja be a gép súlyát és üzemanyagszintjét induláskor a rendszernek megfelelően. A rendszer sokat fejlődött a kezdetekhez képest, sok újdonság, javítás került bele. A fejlődés leginkább az üzleti/stratégiai részén látható: rengeteg új lehetőség, hogy hogyan gyarapítsuk virtuális gépparkunkat, bankszámlánkat, reptereiket és útvonalhálózatainkat.


Mire is jó ez az egész? Mit lehet itt csinálni?
Az alap ötlet onnan indult, hogy az offline repülés egy idő után unalmassá tud válni. Kitalálták, hogy legyen egy rendszer, mely mögé üzletet lehet építeni és célja legyen A-ból B-be repülésnek.

Miután regisztráltunk a fórumon, kérni kell a rendszerbe való regisztrációnkat - kicsit körülményes, de biztos módja a kiszűrése a botoknak és érdekteleneknek.

Innentől kezdve tudunk repülőgépet bérelni (melynek bérleti díját mindig az adott repülés végén vonják le, így el lehet indulni teljesen 0-ról is), utasokat, csomagokat szállítani repterek közt. Lehet nézelődni, útvonalakat kialakítani, hogy egy teljes útvonalhálózatot lehessen oda-vissza repülni, hogy a gép mindig teli legyen utassal, csomaggal és megérje a repülés.

Ha összegyűlt elég pénzünk, befektethetünk saját repülőbe, melyet így már csak tankolni és 100 óránként ellenőrizni kell. Persze érdemes a repülőgépet nem széthajtani, mert kikerekedhetnek a szemeink a javítási számla láttán  

A repülőgépek különböző felszereltséggel szerepelnek a rendszerben:

  • Alap VFR
  • IFR
  • Robotpilóta
  • GPS

Ezek bármely keveréke fellelhető a rendszerben gépenként, illetve saját gép esetén ezek fejleszthetők, az erre alkalmas reptereken.

A repülőgépek mellett építkezhetünk a még szabad reptereken. Adott mennyiségű építési anyag és ellátmány reptérreszállításával egy kattintással megépíthetjük repterünket. Ezután újabb ellátmány fejében utaskapukat építhetünk, melyek az utasokat fogják generálni véletlenszerűen. Ezeket az utaskapukat a későbbiekben kiadhatjuk bérlésre és természetesen mi is bérelhetünk más reptereken, ahol van kiadó kapu.

Az utaskapuknál meg lehet adni, hogy mely repterekre, illetve mekkora/milyen távolságban lévő repterekre generálja a rendszer az utasokat. Így ha van több repterünk, “egymás felé fordítva” az utaskapukat, csak a mi reptereinkre lesznek induló/érkező utasok, melyeket szorgalmasan szállítva újabb vagyonra tehetünk szert.

Természetesen lehet céget is alapítani, melybe meghívásos alapon lehet embereket toborozni, felvenni, ezután kialakítani egy gépparkot, útvonalhálózatot.

Ennél persze sokkal több rejtőzik a rendszer mögött, érdemes kipróbálni annak aki szereti az üzleti és/vagy stratégiai játékokat is Online repüléssel egybekötve pedig egy sokkal teljesebb élményt kap az ember.

Letöltés, további infók:
A FS-hez való klienst az FS Economy főoldaláról tölthetjük le (FS9, FSX), az X-Plane klienst pedig innen.

Regisztrációt a rendszerbe az FSE fórumon lehet kérni.

Linkek:

(A cikk eredetileg a virtuálisrepülés.hu oldalán jelent meg.)