Jó ideje repülök már VOR-VOR navigációval, de mindig fejtörést okozott, hogy hogyan tervezzem meg az útvonalat.

Ha csak Magyarországon belül repültem, akkor a http://repules.uw.hu/ oldal volt a segítségemre. Hosszabb utaknál próbálkoztam a http://rfinder.asalink.net/free/ oldallal, de ott nagyrészt vagy hiányosan, vagy egyáltalán nem tudott értelmes útvonalat kiköpni. Egy nagyon rövid ideig használtam még az FS útvonaltervezőjét, de csak azért FS-t indítani, hogy egy útvonalat megtervezzek... hát szóval nem a legoptimálisabb megoldás :)

Gondolkoztam, hogy be kéne tölteni Google Maps-ba a navigációs- és reptér adatbázist, így elég könnyen lehetne boldogulni. Már épp ott tartottam, hogy neki is állok, mikor belefutottam a XP9Nav-ba.

A készítő annyival volt leleményesebb nálam, hogy Google Earth-be húzta be és végeredményben egy .kml file-t kell csupán megnyitni. Az adatok fel vannak osztva tile-kre, így a nem használt földrészek, ill. annak egyes részein kikapcsolható a megjelenítés, így gyorsítva a programot.

Külön ki/be kapcsolhatók a repterek, VOR adók, NDB adók. Innentől egyszerűen csak dupla klikk a .kml file-on, GE megnyílik, és máris lehet nézelődni, hogy merre is érdemes menni.

A hátránya annyi a komolyabb programokhoz képest (pl. JeppView), hogy nem látszanak az Airway-ek, nem szól ha egyirányú folyosón szeretnék repülni a rossz irányon, stb., de a célnak tökéletesen megfelel, ráadásul ingyenes.

A .kml file minden AIRAC frissítéskor frissül, így érdemes feliratkozni a file változásaira.

A csomag letölthető az X-Plane.org-ról:

XP9Nav.zip (2.18M)