A napokban befejeztem a Zalaegerszeg scenery építgetését, és bevallom a vége felé már igencsak elegem volt a hatalmas terület szépítgetéséből.

Mivel a tanuló fázis elején tartok a scenery készítés "tudományában", minden egyes új munka során igyekszem kipróbálni valami számomra újat, ismeretlent. Ezzel kitapasztalom az esetleges buktatókat, keresem a határokat, bővítem az ismereteimet.

LHZA készítése során a scenery méret, az objektumok számának maximalizálása volt a kísérlet tárgya.

A méret tekintetében elsősorban a háttérként használt orthophoto-k száma nőtt drasztikusan a korábbi próbálkozásaimhoz képest, eddig sehol nem alkalmaztam többet 12db 2048x2048-as szeletnél. LHZA hátterét 64(!)db ilyen textúra szelet alkotja. Ez valós méretben körülbelül 250-300 négyzetkilométer lefedését jelenti, és ha jól számoltam, akkor a scenery felbontása 1m/pix környékén lehet.
Picit tartottam tőle, hogy ilyen mennyiségű textúra "megeszi" a gépet, de kellemes meglepetés ért, ugyanis egyáltalán nem volt észrevehető sem betöltési idő növekedés, sem a szimulátorban FPS csökkenés.

Az objektumokat tekintve azért már kezdem látni a korlátokat. A sceneryhez felhasznált közel 5000 default ház (a Torsten-féle Scenery Builder által Google segítségével lepakolt házak) és a töménytelen mennyiségű erdő összességében azért érezhetően csökkentette a scenery sebességét. Természetesen a mérés szubjektív, hiszen mindenki egyedileg beállíthatja a grafikai részletességet. Nekem a készítés közben minden max-on volt, hogy teljes képet kapjak a változásokról.

Mindenesetre eddig nagyon meggyőzőek számomra az X-Plane lehetőségei, úgyhogy töretlen lelkesedéssel folytatom az "építkezést" :)

Persze mint ahogy az elején írtam, a nagy terep egyelőre megfeküdte a gyomromat, így egy kifejezetten kicsi terep következik. Ahogy a címben is jeleztem: Őcsény.

Lementettem a település és a reptér közvetlen környékéről az orthophotokat, már látom, nem a terep méretével lesznek "gondjaim"... A Google fotók rettentő rosszak, fel kell javítanom őket, ha minőséget szeretnék. A részletességgel nincs gond, de a színek borzalmasak, foltos az egész táj. Hamarosan közlök néhány képet a munkafolyamatról.
Folyt köv...