Tegnap este repültem egy Sármellék-Budapest-Debrecen utat az IL-14-el. Nem használtam robotpilótát, végig kézzel repültem, ráadásul IVAO-n, így volt tennivaló bőven a gép vezetése mellett. Egy-egy freki váltáskor, jegyzeteléskor arra figyelek, így vagy eltértem a magasságtól, vagy az iránytól; folyamatosan korrigálni kellett, de mindig rá kellett néznem a műszerekre, felfogni, hogy merre másztam el. Ekkor kezdtem el gondolkozni, hogyan lehetne bevonni a többi érzékszervet is.

A motion szimulátor építés ugye szép meg jó, de baromi drága, sok idő. Kisebbre vettem a léptéket és arra jutottam, hogy elég lenne a fejet "rángatni", vagyis erőt kifejteni rá.

Arra gondoltam, hogy lenne egy sisak féleség, a tetején súly, ami minden irányba ki tud térni. Nem kell nehéznek lennie, max fél-1kg és egy relatív nagy (15-20cm) erőkar. Na és itt máris akad egy probléma: mi van akkor, ha én lenézek a billentyűzetre, félrehajtom a fejem, stb? És itt bonyolódik a történet: a súlyt folyamatosan mozgatni kell a fej mozgása alapján. Erre vannak megoldások, tehát elméletileg ez sem akadály.

A kérdés a súly, és hogy érdemes-e egy ilyet megépíteni. Ad-e annyi pluszt a repülésnek, hogy megérje a befeccölt energiát...? És akkor ott van még a szervomotorok által okozott hang és rázkódás, hogy az mennyire lenne zavaró tényező... Lehet erre elég lenne egy jobbfajta csillapítás, vagy jó alaposan kipárnázott sisak.

Vélemény? Megvalósíthatósági ötletek? :)