Tupolev Tu-154

A "nagyvas". Közel 30 évig állt a MALÉV szolgálatában. Nagyon robusztus volt, nagyon hangos volt, nagyon füstölt és nagyon szerették a pilóták.

Már nagyon régóta kerestem egy Tu-154-est X-Plane-hez, mikor eszembejutott, hogy anno még a 8-ashoz készült egy. Előkerestem és elkezdtem kutakodni. Így jutottam el az orosz x-plane oldalra: x-plane.su.

Letöltöttem, majd ámultam és bámultam:
Tupolev Tu-154
Tupolev Tu-154
Tupolev Tu-154

 
Külsőleg

Magáért beszél. Még a pitot-csövön is lógnak a védőelemek. Ahogy a hajtóművet beindítjuk, a védőlapok lekerülnek és elkezdi ontani magából a jól megszokott fekete füstöt.

Szinte minden kis apró részlet ki van dolgozva: ha a fékek be vannak húzva a futóművek előtt-, mögött megjelennek a kis tuskók, a futómű gondolán a kis feliratok, koszolódás, szegecsek. Leszálláskor "orra vannak billentve" a főfutók, földetéréskor pedig szépen a helyükre fordulnak. Szinte sajnálom, hogy a pilótafülkében vannak a műszerek.

 
Pilótafülke

Tupolev Tu-154

Erősen az elfogadható kategóriába sorolható. Nem szép, de a célnak megfelel. Van 3D fülke is, de sajnos semmi nem működik még benne, így az használhatatlan. A robotpilótája butácska. Próbálták az x-plane rendszereivel lemodellezni a valós repülőt, de erősen korlátoltak a lehetőségek, így születhetett ez a félmegoldás.

A letöltő oldalon két féle panellal található meg a repülő: ezzel és egy "wide-screen" verizóval. Igaz, hogy a másik talán picit szebb, de nincs éjszakai változata (értsd: lemegy a nap és teljesen összekuszálódik a panel) és a szélesvásznúsága miatt úgy tűnik, mintha a jump-seat-ról vezetnénk a gépet.

Tupolev Tu-154

 
Repülési modell

Egyszerűen zseniális. Tudvalevő, a 154-esek nagy hajtómű teljesítménnyel (~80-90%) voltak kénytelen leszállni, a hatalmas fékszárnyak és az erősen trimmelt vízszintes vezérsík miatt. Nos, itt megkapjuk mindezt. Érezni a gép súlyát, lomhaságát, épp ezért nagyon könnyű vele szépen földet érni.

Tupolev Tu-154

 
Fejlesztés

Az utolsó feltöltött verziója a gépnek 2009 December 24-ei, tehát a gép fejlesztése nem állt le. Megkerestem az egyik orosz fejlesztőt, hogy szívesen beszállnék a fejlesztésbe. Másnap jött a levél, hogy köszönik a felajánlást - és azzal a lendülettel csatolta is a forrás file-okat. A 3D kokpit, amit eddig alkottak, valami félelmetesen szép. Képet egyelőre nem teszek ki róla, nem tudom mennyire néznének csúnyán érte :)

Szerintem kimentek egy 154-eshez, szanaszét fényképezték magukat, majd a képeket felhasználva textúrázták meg. Ha kicsit kisebb felbontásban nézem pl a replay-t, egészen film-szerű lesz az élmény.

Az orosz srácok a műszereken, rendszereken dolgoznak épp, hogy minél valósabb legyen a robotpilótától kezdve, a hajtóműindításon át, a jégtelenítő rendszerig. Az, hogy ebből mikor lesz tényleges kiadás, nem tudni, remélhetőleg pár hónapon belül.

A repülő letölthető innen:
http://www.avsimrus.com/f/x-plane-aircrafts-95/tu-154m-x-plane-9-20-2081...