Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok

Szép lassan sikerül felkutatni azokat a dolgokat, amikkel szépetjót lehet alkotni. Az egyik ilyen a légcsavar animáció plugin-ból. A másik a normal mapok, amikkel már próbálkoztam régebben, de csak mostanra rakódott le annyira, hogy az apróságokra is oda tudok figyelni.

A légcsavar animációban az a trükk, hogy az xplane alapból annyit tud, hogy vagy mejeleníti a 3D légcsavarokat, vagy nem. Vagy megjeleníti a forgó légcsavarhoz tartozó textúrát, vagy nem. Persze lehet trükközni, ahogy anno pl. az Ancsánál csináltam, de ott meg az a probléma lép fel, hogy felhős időben repülve a légcsavar mögött kék ég látszik. Ami lássuk be, elég illúzióromboló tud lenni.

Van viszont egy másik megoldás: plugin vezérelt animáció. A dolog lényege, hogy van három légcsavar forgási sebesség állapot: 1.) amikor még csak alig mosódik el, 2.) mikor már jobban elmosódik, 3.) mikor teljes gázt nyomunk a gépnek és pörög mint a veszedelem. A dolog szépsége pluszban annyi, hogy a 3 textúrát nem simán csak váltogatja, hanem az átlátszósággal is játszik mikor át lép egyikből a másikba. Tehát a végeredmény egy tökéletesen szépséges animáció. A dologról itt lehet bővebben olvasni: http://wiki.x-plane.com/Custom_Prop_Discs

A normal map-pal is kisérleteztem egy sort: megtaláltam a kb. ideális "magasságot", hogy mennyire álljanak ki a szegecsek, plusz elkezdtem játszani a gépen lévő horpadásokkal. Így sokadszorra megnézve talán túl sok is belőle, de látszik, hogy ez is rengeteget dob a valósághűségen. Folytköv. :)

Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok
Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok