Nem rég megszületett a döntés: L-410 a következő repülő-project. Elég infót sikerült összevadászni netről, hogy neki tudjak állni, illetve Kókai Tibitől (akinek ezúton is köszönöm) kaptam egy rakat képet a Farnair - azóta balesetet szenvedett - L-410-eséről.

Plane-maker

A terv az, hogy a gépet teljesen alapjaitól rakom össze (nem úgy mint az Ancsát, ahol egy meglévő repülőbe építettem bele a pilótafülkét, illetve utána a külső modellt). Neki is álltam és mintegy három óra alatt összepakoltam egy nagyjából L-410-nek kinéző valamit :)

Az X-Plane ugye ebből fogja számolni a repülési modellt, légellenállás, stb. Blueprint megvolt, így neki is álltam Dan Klaue videó tutorial-jait megnézni. Megnéztem vagy ötször egymás után, hogy mindent felfogjak, minden rögzüljön. Feldaraboltam a blueprint-et elöl/oldal/felülnézetre, beállítottam, hogy azok legyenek a háttérképek, és nekiálltam a törzsnek. Meglepően egyszerű volt: beállítottam, hogy milyen hosszú a törzs, majd "felszeleteltem" és egyszerűen csak követtem a blueprint-et. A törzs nagyjából kész is lett. Jött a szárny, vezérsíkok, hajóművek, futóművek, légcsavar. Előkerestem a gyári adatokat, majd bepötyögtem őket: hajtóművek teljesítménye, stb.

X-Plane elindít, majd meglepődve tapasztaltam, hogy a repülő repül :) Ki is próbáltam milyen végsebességet tud produkálni vízszintes repülésnél a masina, mert ez volt hirtelen az egyetlen referencia pont, ahol le tudtam mérni, hogy mennyire ad valós modellt az, ha csak beviszem a gyári adatokat, illetve "megrajzolom" a repülőt. Jött is a meglepetés: csutka gáz, 2 km magasan, kb +15% eltéréssel, de hozta a megadott végsebességet. Ami akár jó is lehet, hiszen általában van tartalék még ezután a hajtóműben, csak a sárkányszerkezet kímélése miatt "húzzák" kicsit lejjebb. Szóval akár ez így még jó is lehet, de ez már a tweak kategória, úgyhogy jött a következő lépés.

Blender

A már szétdarabolt képeket betöltöttem blender háttérbe is és nekiestem a 3D modellnek, ami ugye csak a kinézetét határozza meg a repülőnek, nincs hatása a rep. modellre. A terv itt az volt, hogy a rajzok alapján megcsinálom pontosan, majd Plane-Maker-be betöltve a kész modellt utánaigazítok a repülési modellnek.

Még csak az elején tartok, végül is csak az alap váz van meg, de már most is beleakadtam jó kis szívásba: szélvédő, szárny illesztés... és gondolom ilyen lesz a futómű gondola is... :)Az biztos, hogy nem adom alább az An-2-nél :)