Az elmúlt pár éjszaka alatt összeraktam a munkamenetet, kialakítottam a teszt-környezetet. Elkezdődhetett az igazi munka, a viselkedés kialakítása.

Nem volt egy egyszerű falat. Átolvastam és jórészt megértettem a manual-okat. Utána következett a matematika. Mivel tudok én olyan görbéket rajzolni, ami a manual-ban található? Bézier görbe! Rég volt már a matek, de szerencsére rengeteg jó leírás van a mögöttes matematikájáról, úgyhogy annyira nem volt nehéz megérteni.

Az ITT-vel kezdtem a sort. Kinyomtattam a görbéket, majd megpróbáltam megrajzolni őket, programból. Az adatokat szemre olvastam le a grafikonról. Ránézésre jók voltak az adatok, a monitoron lévő grafikon nagyjából tükrözte amit a papíron láttam magam előtt. De aztán végül győzött a kíváncsiság: shot-ot kivettem a PDF-ből, majd mögé tettem az én grafikonomnak.

Let L-410 - a hajtómű működése - ITT
(A fekete a valós adatok, a piros amit én számoltam)

Ahhoz képest egész jól sikerült :) Most jön az, hogy nekifutok mégegyszer, immár pontosan látva, hogy mit-merre-meddig. Ezek után jön a gázturbina fordulatszáma (nG), fordulatszám, majd végül a vízbefecskendezés és az IELU. Ha így haladok a többi dologgal is, ahogy tudtam az ITT-vel, sokkal gyorsabban megleszek, mint elsőre gondoltam :)