Legújabb cikksorozatunkban hétről-hétre, vasárnaponként Just Planes DVD-ket szeretnénk bemutatni nektek a Pc Pilot Center jóvoltából.

A Rust 1963-ban kezdte meg működését, majd folyamatosan növekedett. Napjainkban a Rusts és a K2 Aviation bázisa Lake Hood és Talkeetna, Alaszkában. A két társaság egyaránt szállít utasokat és árut is a régióban.

A nagygépes invázó után most jöjjön egy kicsit könnyedebb műfaj: alaszkai hidroplánok. Egy kis magántársaság pár útján vehetünk részt, mint utas.

Az utak

A társaság foglalkozik repülős túrákkal, utas- és csomagszállítással egyaránt.A tavasztól őszig tartó időszakban utasok, hegymászók és csomagok szállítása a fő profil, a téli hónapokban pedig a vadász szállítás, mivel igen jól meg lehet ezekkel a kis gépekkel közelíteni az eldugott kis zegzugos hegyi részeket.

A repülők

DHC-2 Beaver, DHC-3 Otter és Cessna 206 Caravan-nal repülnek. A Beaver-t és Otter-t inkább kisebb távolságokra utas és csomagszállításra, a Caravan-t pedig a hegyek közé vagy nagyobb távolságokra a turboprop mivolta miatt.

A pilóták

Családias. Nem tudok rá jobb szót. Látszik rajtuk, hogy több éve csinálják, látszik, hogy élvezik a munkájukat és emelett két lábbal a földön járnak. Örömmel, szívesen mesélnek a tájról ami felett repülünk. Sokszor van, hogy hosszabb utakon zenét hallgatnak repülés közben :)

Ízelítő

X-Plane

A kanadai, amerikai x-plane közösségben nagy rajongótábora van az ún. "bush pilótáknak". Kis gépekkel, kis repterekről, akár hidroplánnal repkednek, ugyanúgy, ahogy ezt a valóságban teszik ezek a pilóták is. Sok gép készült kimondottan az ilyen "bush" pilótáknak. Mivel rengeteg szép táj van arrafele, két scenery is készült az alaszkai vidékről. Mindkettő fizetős, de van demó verziójuk, így bele lehet kóstolni a kisgépes repkedésbe.

» Alaska - The Final Frontier
» Inside Passage - The Gateway To Alaska
» Shade Tree Micro Aviation

Összességében

Aki szereti a kisgépes repülést, hidroplánokat, hegyek közt lavírozást, nagyon fogja élvezni. Sok helyen megfordulnak, szárazföldön, vízen és a végén láthatunk egy gleccseren hóraszállást. Van valamiféle testközeli valóságszaga ennek a fajta repülésnek, hogy ugyan nem kávédarálókkal, de nem is nagy, elsőre megbízhatónak tűnő vasakkal repülnek. A szél úgy dobálja ezeket a kisebb gépeket, hogy néhol igencsak küzdenie kell a pilótának, nyugodt időben viszont simán magyaráz két kézzel a pilóta :)
Ami nekem meglepő volt, az a vízre szállás puhasága. A gépen kívüli felvételeken jól látszik mennyire finoman teszik le a gépet. Bentről ebből semmi nem érzékelhető a felvételeken. Halljuk, hogy levette a gázt, de semmi több, egyáltalán nem rázza a gépet.

A másik dolog a táj. Ezek a pilóták nem tudom mennyire unhatják már Alaszkát, de még így képen is nagyon durván szép helyeken repülnek nap mint nap. A fák olyan zöldek, mintha Photoshop kúrán estek volna át, a hegyek olyan gyönyörűek a hóhatár felett, mintha valami fényképet festettek volna oda. Ráadásul mindent közelről láthatunk, mivel vagy alacsony magasságban-, vagy nagyon közel repülnek a hegyekhez.

Megrendelés

A DVD megvásárolható a PC Pilot Center webshopjában, 6.990 Ft-ért:
Megveszem: RUSTS & K2 AVIATION