Földi kiszolgálás: Pushback és tankolás

A napokban tűnt fel az x-plane.org letöltései közt egy remek kis plugin, mely a földi kiszolgálást hivatott véghezvinni. Gyorsan ki is próbáltam mit tud.

Az X-Plane egyik nagy hiányossága az "élet". A földi kiszolgálás, az AI gépek, stb. Ezen próbál javítani ez a kis kiegészítő, sajnos csak a nagy gépek szerelmeseinek.

Telepítés

A plugin egy kis Python Script, melyhez szükséges Sandy Barbour Python Interface plugin-ja. Miután azt letöltöttük, és létrehoztuk a PythonScripts mappát (xplane/Resources/plugins alatt) oda kell bemásolnunk a file-t.

Használat

A Plugins menü alól lesznek elérhetőek a funkciók. Az objektumok mozgása még kicsit kezdetleges, néha rossz helyre állnak. A sript néha kiakad, de ne feledjük, hogy ez még csak egy alfa állapot.

A tankolás - hiába az egyszerűsége - nekem nagyon tetszett. Kis popupban megadjuk, hogy mennyit szeretnénk tankolni (látjuk, hogy mennyi van most az adott tankban és mennyi a max) elindítjuk és várunk. Látszik, hogy mennyi idő még a tankolás és mivel a tankokat egyesével tölti fel, kisebb gép esetén ez látszik is: bedől a gép a már teli tank irányába. Nagyon apróság, nagyon jelentéktelen dolog, de nekem nagyon tetszik :)

A pushback az eddig legjobban kitalált és működő. Megadod hány métert toljon előre vagy hátra, mennyit fordítson és már jön is a kisautó. A mozgása itt sem tökéletes, de több mint a semmi, és jó volt nézni, ahogy vonszolta a gépet maga előtt :)

Összességében

Kicsit bugos még a plugin, de nyilván idővel ez javulni fog. Tulajdonképp két igen apró dolgot ad csak hozzá a szimulátorhoz, de az mégis úgy megdobja a dolgot, hogy úgy érezni, kicsit élőbbé válik a szimulátor.

Érdemes feliratkozni a file-ra, hogy értesüljünk az aktuális frissítésekről.

Ground Services - Pushback, Refueling