California Airlines

Biztosan már mindenki hallott virtuális légitársaságokról (VA), ahol a valós vagy kitalált légitársaságok valamelyikét utánozva / modellezve lehet repülni.
Jellemzően csak az olyan megszállottak számára ajánlott, akik szeretnek utasszállítást vagy teherszállítást szimulálni. Szerintem megszállottság kell hozzá, mert ez korántsem "öröm" repkedés, inkább hasonlít a taxi szolgáltatáshoz.

Régóta tagja vagyok a Pannon Airlines -nak, egy ideje már vezetőségi tagként szerepelek. http://pannonairlines-va.hu
Mindig problémám volt a trackerrel (járat követő) amit használunk és egy idő után meguntam, hogy egy normális járatot sem tudok megcsinálni. Régóta kerestem valami megoldást magunknak erre a problémára, de mivel vegyes a szimulátor felhozatal, így olyan megoldást kellett volna találnom, ami FS és X-plane, valamint minden OS platformon működött volna.

Ezen a vonalon elindulva kb. 2 hónapja akadtam egy x-plane.com által is hirdetett California Airlines -re. XACARS -t használnak, amely kielégítette volna első körben a követelményeket, de kíváncsi voltam, hogy ezt a mindennapokban hogyan oldják meg, így regisztráltam hozzájuk.

x-plane.com oldalon volt még mellettük pár VA, de Ők tűntek a legszimpatikusabbnak, XACARS -t használtak, és nem mellesleg tisztán UK/US VA ról beszélhetünk, így "csak" angolul kell beszélnem/írnom. Ez persze nem könnyű, de pláne angol és amerikai emberekkel levelezni. Tapasztalatom szerint sokkal könnyebb megérteni egy nem angol anyanyelvű embert aki angolul beszél.

Regisztrációmat nagyon gyorsan elfogadták, egy rém egyszerű, pár kérdésből álló kis kérdéssorra kellett válaszolni, melyet simán ki lehetett tölteni, akár még google segítséget is igénybe lehet venni, mivel nem időre megy a dolog.

A regisztráció elfogaádását követően 10 órányi Cargo repülést kell végrehajtani. Ennek végeztével az előre kiválasztott HUB (régió) -hoz kerül az ember, és folytathatja a repüléseit, viheti a járatokat.

Ami nagyon megtetszett bennük.

- Csak X-plane szimulátorral foglalkoznak, ahhoz viszont adnak sceneryket és repülőket. Oly annyira adnak repülőt, hogy csak azzal lehet teljesíteni a repüléseket.

- A repült órák számával lehet a szamárlétrán haladni fölfelé a "First Officier" -től a "Certified Commercial Senior Captain" rendfokozatig.

- Kiváló navigációs tréning programot biztosítanak a kezdők számára. Tényleg megtanulod a VFR és IFR navigációt.

- Különböző Check Ride -ok végrehajtásával bizonyíthatod, hogy milyen pilóta vagy. A teljesség igénye nélkül: IFR, VFR, Special opration, Mountain flying.

- Nagyon nagyon segítőkész és barátságos a vezetőség. Mindenkit szívesen látnak és azt hiszem könnyen befogadnak.

- Online repülést csak külön vizsgával lehet csinálni.

Ami kevésbé tetszett, de élhető:

- A repülőgépek, melyeket adnak, borzasztóan régiek, tulajdonképpen mindent lehet rájuk mondani, csak azt nem, hogy szépek. 2D panel, X-plane legalapabb gombok, stb.
Viszont stabilan, jól működnek és lehet velük repülni.

- Nagyon nagyon sok reptér scenery-je előrhető, de sajnos a nagy többségük FS -ről fordított, úgyhogy pl. a "runway follow terrain" kapásból ki kell kapcsolni.

- A menetrend sajnos 90% -ban USA desztinációkat tartalmaz, de minden repülést el lehet "számolni" amit az ember az Ő repülőikkel repül.

- A vizsgák és certificate -ek az FAA (nem ICAO mint európában) szerint történnek, így azt (újból) meg kell tanulni.

Összességében nagyon jól érzem magam, nagyon szeretek repülőzni az égiszük alatt.

Mindenkinek ajánlom, aki akar angolul tanulni, érdekli a VA élet, X-plane -t használ és nem mellesleg szereti a kihívásokat vagy szeret új dolgokat tanulni.
Bátran merem állítani, hogy tapasztalt virtuális pilótaként is lehet tanulni náluk sok újdonságot.

Akit érdekel, látogasson el a VA honlapjára:
http://www.californiaair.net/

Az X-plane.org -n egy ajánlás:
http://forums.x-plane.org/index.php?showtopic=51385