Let L-410 - rendszerek / Hajtóművek és annak limitjei

A rendszereket bemutató sorozat harmadik részében a hajtóműveken és az azokhoz kapcsolódó rendszereken megyünk végig, meglehetősen részletesen.

https://x-plane.hu/L-410/blog/2020/11/15/engine-and-limitations/

Let L-410 - rendszerek / Central Warning Display

A rendszereket bemutató második része a középső hibajelző konzolról szól. Mikor hol és minek kell világítnia, vagy villognia... vagy épp egyiket sem :)

https://x-plane.hu/L-410/blog/2020/11/01/central-warning-display/

Let L-410 - rendszerek

Nem túl régen elindítottam egy cikksorozatot az L-410 bolgján, ahol a Turbolet rendszereit mutatom be. Aki szeretné a repülőt még valósabban repülni, vagy csak kevésbé ismeri a repülő rendszereit, hasznos olvasmány a véletlenszerű hajtómüleállások elkerülése érdekében :)

Az első cikk a jégteleítő rendszerről szól:

DEICING SYSTEMS ON THE TURBOLET

DEICING SYSTEMS ON THE TURBOLET

Let L-410 - eső

Sok-sok hetes szórakozás és egy kis segítség után végre sikerült, ami nagyon sokáig nem: működésre bírni a librain - "esőcsináló" plugint. Az eredmény alább látható :) Még van pár apróság - animáció pontossága, stb - amit helyre kell tenni, de működik!

Repülés VR-ban

Pár hete sikerült szert tennem egy Oculus Rift-re. Azért is tartott ilyen sokáig megszülni ezt a bejegyzést, mert azon túl, hogy "tejóságosszentatyaúúúristen", nehéz szavakba önteni az élményt :)

Let L-410 - fények, miegymás

Let L-410 - fények, miegymás
Nem állt meg a háttérben a munka az L-410-en. Illetve igen, de csak egy rövid időre :)

Az utóbbi hetekben a következő ingyenes frissítésen dolgoztam-dolgozok. Nagyjából félúton járok a következő kiadáshoz, így biztosan állíthatom, hogy pár hét még el fog telni, mire lesz egy épkézláb repülő :)

Élménybeszámoló - FlightSim Show 2017

Kora reggeli indulást terveztünk, végül kicsit megcsúszva, de nekivágtunk a közel 250km-es távnak. Sose vezettem még a bal oldalon, így sikerült egyből a mélyvízibe ugrani ezzel az úttal, de mivel autópálya volt szinte végig, nemigázan aggódtam. A 4 év bal oldalon biciklizés azért segített valamit :)

FlightSim Show 2017

Immár sokadik éve ismét megrendezik a FlightSim Show-t, az angliai Cosford-ban, a RAF múzeumban. Sok éve szeretnék eljutni az eseményre, és idén ugy néz ki sikerül is fog.

X-Plane tekintetében két esemény lesz ami releváns: egy előadás az X-Plane-t fejlesztő Marty Arant és Philipp Muenzel-től, illetve délután egy fórum. Az előadásra is kiváncsi vagyok, de a fórumra méginkább.

Let L-410 Turbolet - Eső

Haladok szép lassan az eső-szélvédő-ablaktörlő animációval. Még nincs teljesen kész, a cseppek kisebbek és változatosabbak lesznek, illetve a fizikán is hangolni kell még egy kicsit, de ezzel a verzióval már kellőképp elégedett vagyok:

X-Plane 11

No, eljött ennek is az ideje. Megvettem, telepedik felfele :)

A demo-t, már szanaszét nyúztam - már amennyire lehetett. Szépen felpakolok mindent, ami korábban fent volt a 10-es verzión. Ahogy időm engedi, írok egy kisebb sorozatot a beállításról, ahogy anno a 9-es verzióhoz is tettem - mára már nagyon elavult lett az az irás (is) :)

Az L-410 fejlesztést is ezen fogom folytatni - ahogy nézem, egyre többen állnak át és nincs értelme a 10-esre és a 11-esre is megcsináni, inkább kihasználom a 11-es adta új lehetőségeket :)

Let L-410 Turbolet - v2.0 ízelítő

Eltelt jópár hónap azóta, hogy utoljára az L-410-en úgy igazán lett volna időm dolgozni. Az elmúlt héten viszont sikerült több fronton is előre lépni.

Először is sikerült egy egyszerűsített loadsheet-et csináni a géphez. Az utasokat külön-külön lehet bültetni, és megvárni míg beszállnak, vagy aki csak instant szeretne repülni, egyből töltheti be a súlyt és üzemanyagot várakozás nélkül.

Let L-410 - A valóságban

Tegnap kaptam egy megkeresést a cseh Let cégtől, hogy rátaláltak az L-410 videóra és marketing céllal szeretnék felhasználni. Emellett ki is tennék a let.cz-re, ha nem bánom.

Nem bántam :)

Let L-410 Turbolet - Megjelent!

6 év fejlesztés és egy hosszadalmas béta teszt után végül összejött. Ez az a pont, ahol azt mondom, meg kell állni. Még rengeteg dolog van hátra, de azok egy későbbi kiadásra maradnak :)

Innen tölthető le: https://x-plane.hu/L-410/

Let L-410 Turbolet - Textúrázás a köbön

Az elmúlt pár hétvégén ismét nagyot sikerült haladni. GPS és időjárás radar textúrázás, műszerek keretei, kommunikációs és navigációs rádók, transponder és a többi apróság. Nagyképek alant :)

Let L-410 - Év végi helyzetjelentés

Kalandos egy évre sikerült ez a 2015 az L-410 szempontjából.

Az év elején sajnos nem nagyon tudtam aktívan foglalkozni a repülővel, ami sajnos eléggé visszavetette a fejlődést.

Később is csak 1-1 hétre tudtam aktívan foglalkozni vele. Az év vége felé aztán végül úgy alakultak a dolgok, hogy több hetet is tudtam vele foglalkozni egyben. Ekkor haladtam a legtöbbet: rengeteg textúrázás, apró hibajavítás, a repülési modell XP-10-re konvertálása, hajtóművek finomhangolása, hogy egyezzen a valóságban mért értékekkel.

Let L-410 Turbolet - Tükröződés

Kisérletezgettem egy sort. Van még mit finomítani rajta, de azé' működik... :)

Let L-410 Turbolet - Hajtómű indítás

Szép lassan alakulnak a dolgok :) A hétvégén játszottam egy kicsit a mozgatható elemekkel a pilótafülkében. Mellette megvan a hajtómű indítás procedúrája is.

Oldalak