Tavaly sajnos nem tudtam részt venni a rendezvényen, idén viszont sikerült beülnöm a pilótafülkébe és végigrepülni az utat.

Idén is megrendezte az EuropeanExpress VA a "Last Malev Flight Event"-et, azaz az utolsó MALÉV járat emlékrepülést. Tavaly Somabácsi ült ama bizonyos MAH745 járatszámú gép pilótafülkéjében, idén Adrian Gonzalez Papp kapta a megtiszteltetést.

Az útra rendesen felkészültem. De úgy tényleg. Igaz, volt előre megadott útvonal, de mivel nem akartam FMC-t bámulva végigrepülni az utat, a szokásos VOR2VOR repülés mellett döntöttem. Megterveztem az útvonalat, a magasságváltásokat - az FMC-s útvonal alapján, üzemanyagot számoltam, alaposan átnéztem Helsinki gurulótérképét, hogy ne legyen ismeretlen, mikor egyik vagy másik holding point-ra küldenek. Kikerestem, hogy melyik elhagyási eljárást fogjuk kapni nagy valószínűséggel, majd fejben néhányszor levezényeltem magamban.

Az utolsó MALÉV járat

Felcsatlakoztam az IVAO-ra és olyat láttam, mint előtte még soha: tömeget a reptéren :) Ilyennek kellene lennie minden online repülésnek - egy ideális világban. Először csak torony volt Helsinki-ben, de később megérkezett a ground is, így átcsatlakoztam hozzá, és elkezdtem a vasmadarat felkészíteni a repülésre.

Figyeltem ki hova kapja a gurulási engedélyt, milyen elhagyást kell lerepülni. Kellett egy jó tíz perc mire megszokta a fülem az irányító angolságát. Rég nem hallottam már külföldi irányítót.

Bevallom őszintén, rég nem izgultam ennyire repülés előtt, remegett szerintem a hangom is, mikor engedélyt kértem az indulásra. Annyira talán nem, mikor először kezdtem fóniázni, de nem volt nagyon messzi tőle :) Onnantól kezdve viszont szép lassan belerázódtam, egy-két dolog kivételével mindent értettem.

Ground, tower, approach, majd Riga Control. Végig volt irányítás, egészen a leszállásig. A bő két és fél órás út nekem összesen több mint három órába telt, de egy percig nem unatkoztam. Eleve a VOR-okat úgy válogattam össze, hogy 100NM-nél ne nagyon legyenek egymástól messzebb. Másrészt maga az a tudat, hogy irányítás alatt van az ember - valaki figyel - sokkal inkább "komolyanvevősebbé" teszi a dolgokat :)

Varsó radar területére érve, átváltottam a frekit, majd beköszöntem az alábbi már réges-rég berögzült szöveggel:

Warsaw Radar good evening Sir, MAH563 on FL340

...erre jött egy kicsit halk, visszafogott válasz, hogy

Good evening MAH563, radar contact

...majd ketten is (Zsuzsi és Józsi) is letámadtak chat-ben, hogy "leszőrőztem" egy női irányítót. Én meg néztem, hogy WTF :)

Gyorsan felmentem az Eye of IVAO-ra megnézni, hogy mihogy. És tényleg. Victoria volt. Úgyhogy ezt bebuktam :) Ráírtam chat-ben, hogy elnézést a "sir"-ért a bejelentkezéskor, de szerencsére nem vette túl komolyan a dolgot, egy "n/p :))" volt a válasz :)

Sajnos az IVAO szerverek hibájából volt aki nem tudott elindulni, egy időre mindenki le is szakadt a hálózatról látszólag - az irányítók láttak mindenkit, de mi nem láttuk/hallottuk őket. Velem ez épp akkor történt meg, mikor beléptem a magyar légtérbe, és csak reméltem, hogy nagyon gyorsan visszaáll minden a helyére. Így is lett és egy szép hosszú final-al egy gyönyörűséges leszállást tudtam produkálni. A/P kikapcsolva természetesen az ILS established után :)

Ami kicsit elszomorított, az az alapvető fónia dolgok nem ismerete - nem csak magyar pilótáknál, hanem nagyrészt mindenhol. Két dolog volt, ami nekem nagyon szemet szúrt és biztos vagyok benne, hogy többször elhangzott már itt-ott.

Az egyik az, hogy meg kell várni a visszaolvasást. Jópárszor volt a clearance kiadás közben is, hogy az irányítónak "stand-by"-ra kellett tennie egy pilótát, mert az akkor kérte meg az útvonalengedélyt, amikor egy másiknak épp vissza kellett volna olvasnia. Kicsit olyan "na most rádiócsend van, gyorsan beszólok, aztán lesz valami" érzésem volt. EEP-sek elvileg sokat repülnek IVAO-n, nem nagyon értettem a dolgot.

A másik dolog a "break-break"-es visszaolvasások. Ezt MINDENKI elrontotta. Tegyük fel a következő szituációt.
MAH123 felszállási engedélyt kap, MAH456 pedig leszállásit egy másik pályára.

MAH123 cleared for takeoff runway 31L, winds 12 at 040. Break-break.
MAH456 cleard to land runway 31R

A helyes visszaolvasási sorrend a következő:

(MAH123) Cleared for takeoff runway 31L ...
(MAH456) Cleared to land runway 31R

Namost, ez a tegnapi repülésen sajnos úgy zajlott, hogy előbb olvasta vissza az, aki másodjára (azaz a break-break után) kapott instrukciókat.

Ettől függetlenül nagyon élvezetes volt a repülés, a sok különböző irányító, azok akcentusai. Kedvet kaptam megint, hogy ne csak Budapestre vagy Budapestről repüljek, hanem teljesen véletlenszerű helyeken is. Igaz, ezzel a géppel (727) kicsit több felkészülést igényel a dolog, de egy valós repülést sem 2 perccel az indulás előtt dobnak össze :)

Ugyan nekem sok dolgom volt így repülve, de valószínű a valóságban anno, azoknak akik sokadjára repülték ezt az utat, volt idejük gondolkozni. Nem vagyok egy nagy érzelgős típus, de belegondolva nem lehetett túl egyszerű azoknak a pilótáknak. Ott ültek egy gépen, tudták, hogy az utolsó járat és egy jó darabig - ha épp nem soha - nem fognak repülni MALÉV színekben. Azokban a színekben amikben sok-sok évet repültek. Aztán fene tudja, lehet egy kereskedelmi pilótát megkérdezve azt a választ kapnánk, hogy "ez is csak egy munkahely".

Jövőre remélem ismét ott tudok lenni, és addigra kicsit kupálódom fóniából, kiejtésből, megértésből. Mert amit műveltem az elején, az a saját szemszögenből nézve kritikus volt :)

Végül pedig a képek, amiket út közben lőttem.

Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat
Az utolsó MALÉV járat