Elérkezett ez a pillanat is :) Igaz nem teljesen úgy, ahogy szerettem volna, de végül közzéteszem a repülőt.

Előzmények

2010, június 10-edikén döntottem el, hogy az L-410 lesz a következő project.

Akkor igen nagy hévvel vetettem bele magam a fejlesztésbe, sok szép tervvel. Az alap repülőt gyakorlatilag pár nap alatt összeraktam, a külső 3D modellt pár hónap alatt köré epítettem.

A textúrázás már kicsit elhúzódott, sokat babráltam vele, az élet is sokszor közbeszólt. Eközben megjelent az X-Plane 10 is, ami nagyon úgy tűnt gyorsan a 9-es helyére fog lépni. Sajnos a dolog nem következett be olyan gyorsan mint vártam - sőt, a mai napig igen nagy az X-Plane 9-est használók tábora. Aztán az élet ismét közbeszólt, a munka miatt egyre kevesebb időm jutott a repülőre, nagyon belassult a fejlesztés. Az elmúlt egy évben pedig szinte teljesen meg is állt, holott csak egy egészen kicsi kellett, hogy kiadható állapotba kerüljön a gép.

Jelen

Az elmúlt pár hétvégén sikerült úgy összekalapálni a csomagot, hogy X-Plane 9 alá kiadható állapotba kerüljön a gép. Sajnos nem úgy, ahogy eredetileg terveztem: plugin-vezérelt hajtóművel, 3D pilótafülkével. Lett belőle egy alap gép, és egy 2D panel. A külsővel teljesen elégedett vagyok. Persze lenne még bőven mit javítani rajta, de azok első látásra nem tűnnek fel, meg jórészt apróságok - amiket, ha valaki nem hetekig-hónapokig nézegeti a repülőt, nagy eséllyel észre sem vesz :)

Tervek

A fejlesztés nem áll meg, csak nem úgy halad ahogy azt szeretném. A pilótafülkéből a középkonzol és az overhead panel kész van, a jelenleg a műszerfalat textúrázom. Nem tettem le róla, hogy plugin-nel még valósabbá tegyem a hajtómű működést, illetve az egész repülőt. Egyfajta rolling-release-t szeretnék: amint elkészülök egy nagyobbacska dologgal, kiadom az újabb verziót. A következő ilyen a 3D pilótafülke és az X-Plane 10-re optimalizált verzió. A 3D pilótafülkét csak a 10-es verzió kapja majd meg a textúra méretek miatt: sajnos az X-Plane 9-es kevés a feladathoz és csak homályos/foltos textúrák látszódnának.
A gép továbbra is ingyenes marad, ezen később sem fogok változtatni :)

A gép letölthető a Let L-410 Turbolet weboldaláról:
Let L-410 Turbolet - X-Plane 9+

Köszönet

Szeretném megköszönni első sorban Kókai Tibinek az azóta szerencsétlenül járt HA-LAR-ról készült képeket és Kotán Attilának a képeket és videókat. Kurucz Imrének a hatalmas segítséget a repülő finomhangolásában és megismerésében. Ezen felül köszönet a béta-tesztelőknek a visszajelzésekért. Sajnos túl régóta fut a projekt, nem marad meg a fejemben minden, de köszönet mindenkinek aki valamilyen módon segített :)