Tegnap este repültem egy Sármellék-Budapest-Debrecen utat az IL-14-el. Nem használtam robotpilótát, végig kézzel repültem, ráadásul IVAO-n, így volt tennivaló bőven a gép vezetése mellett. Egy-egy freki váltáskor, jegyzeteléskor arra figyelek, így vagy eltértem a magasságtól, vagy az iránytól; folyamatosan korrigálni kellett, de mindig rá kellett néznem a műszerekre, felfogni, hogy merre másztam el. Ekkor kezdtem el gondolkozni, hogyan lehetne bevonni a többi érzékszervet is.

A motion szimulátor építés ugye szép meg jó, de baromi drága, sok idő. Kisebbre vettem a léptéket és arra jutottam, hogy elég lenne a fejet "rángatni", vagyis erőt kifejteni rá.

Arra gondoltam, hogy lenne egy sisak féleség, a tetején súly, ami minden irányba ki tud térni. Nem kell nehéznek lennie, max fél-1kg és egy relatív nagy (15-20cm) erőkar. Na és itt máris akad egy probléma: mi van akkor, ha én lenézek a billentyűzetre, félrehajtom a fejem, stb? És itt bonyolódik a történet: a súlyt folyamatosan mozgatni kell a fej mozgása alapján. Erre vannak megoldások, tehát elméletileg ez sem akadály.

A kérdés a súly, és hogy érdemes-e egy ilyet megépíteni. Ad-e annyi pluszt a repülésnek, hogy megérje a befeccölt energiát...? És akkor ott van még a szervomotorok által okozott hang és rázkódás, hogy az mennyire lenne zavaró tényező... Lehet erre elég lenne egy jobbfajta csillapítás, vagy jó alaposan kipárnázott sisak.

Vélemény? Megvalósíthatósági ötletek? :)

Hozzászólások

Szia!
Szerintem a szimpla súly helyett egy forgó tömeg sokkal célravezetőbb lenne, így ki lehetne küszöbölni a fejmozgást.
A repülőgép 3 tengelye, tengelyenként 2 forgó tömeg (1-2 dkg) és tengelyenként 2 léptetőmotor pörgetné fel a súlyt.
A kisebb áramfelvétel miatt lehetne az ellenerőre apellálni, vagyis a motor indításakor keletkező ellenerőt kihasználni.

A megvalósítása nem tudom, hogy mennyire lehetséges, de elég erős "agymenés", hogy elgondolkozzak rajta! :-D

Hello,

Lehet én nem értem egészen jól, de ha a tengelyekre pörgettyűt teszel, akkor azt egy léptető motor is neheze(bbe)n fogja tudni megmozdítani = nagyobb erő kell hozzá = nagyobb motor kell hozzá, hogy a súlyt megmozdítsd = lassabb reakcióidő.

A reakcióidő szerintem nem lassabb mint egy szimpla sújnál. Talán az elhelyezése kicsit macerásabb a forgó súlynak. Talán nagyobb erőt lehet vele kifejteni. A tulajdonképpeni giroszkóp miatt lehet, hogy kicsit nehezebb lenne mozgatni a fejed. :-) (lehet, hogy nem ez a legjobb ötlet).
A léptetőmotor a pontosabb fordulatszám szabályozás miatt lehet érdekes.
Talán szabályozottabban lehet vele gyorsítani vagy lassítani a súlyt, ami gép mozgását imitálná a sisakon.

Hu, akkor biztos, hogy nem ertem a dolgot, hogy mire gondolsz :) Tudnal egy egyszeru skiccet rajzolni, hogy kb hogyan nezne ki?