Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok

Szép lassan sikerül felkutatni azokat a dolgokat, amikkel szépetjót lehet alkotni. Az egyik ilyen a légcsavar animáció plugin-ból. A másik a normal mapok, amikkel már próbálkoztam régebben, de csak mostanra rakódott le annyira, hogy az apróságokra is oda tudok figyelni.

A légcsavar animációban az a trükk, hogy az xplane alapból annyit tud, hogy vagy mejeleníti a 3D légcsavarokat, vagy nem. Vagy megjeleníti a forgó légcsavarhoz tartozó textúrát, vagy nem. Persze lehet trükközni, ahogy anno pl. az Ancsánál csináltam, de ott meg az a probléma lép fel, hogy felhős időben repülve a légcsavar mögött kék ég látszik. Ami lássuk be, elég illúzióromboló tud lenni.

Van viszont egy másik megoldás: plugin vezérelt animáció. A dolog lényege, hogy van három légcsavar forgási sebesség állapot: 1.) amikor még csak alig mosódik el, 2.) mikor már jobban elmosódik, 3.) mikor teljes gázt nyomunk a gépnek és pörög mint a veszedelem. A dolog szépsége pluszban annyi, hogy a 3 textúrát nem simán csak váltogatja, hanem az átlátszósággal is játszik mikor át lép egyikből a másikba. Tehát a végeredmény egy tökéletesen szépséges animáció. A dologról itt lehet bővebben olvasni: http://wiki.x-plane.com/Custom_Prop_Discs

A normal map-pal is kisérleteztem egy sort: megtaláltam a kb. ideális "magasságot", hogy mennyire álljanak ki a szegecsek, plusz elkezdtem játszani a gépen lévő horpadásokkal. Így sokadszorra megnézve talán túl sok is belőle, de látszik, hogy ez is rengeteget dob a valósághűségen. Folytköv. :)

Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok
Let L-410 - légcsavar animáció, normal mapok

Hozzászólások

Hát ami engem illet, nekem nagyon tetszik. Csak már viszket a tenyerem hogy kiprobálhatnám a levegőben is.
Kb. mikor fogsz vele elkészülni?

Üdvözletem

Molnár Károly

Egyre inkabb ugy erzem, hogy fogalmam sincs. Mindig ugy latom, hogy 1-2 het es befejezem, mert mar nincs sok minden hatra. Aztan kozben kiderul ez, kiderul az, felfedezem, hogy jobban/szebben is meg lehet valamit csinalni...
A terv amugy az, hogy a honap vegeig kesz legyek vele, legrosszabb esetben pedig karacsonyi ajandek lesz belole :)

Ez a gép valami fantasztikusan néz ki. Az ilyenek hozzák meg igazán a kedvem a repüléshez. Már alig várom a megjelenést.

A horpadás megjelenítése nagyon feldobja a gépet.
És lehet hogy túlzónak hat, de egy szimulátorban az ennél simább felület meg épp hogy nagyon műnek tűnhet. Komolyan mondom, a horpadás megtölti élettel a gépedet. :)

Es kepzeld el, hogy milyen lesz, ha me'g kosz is lesz rajta :)